angell town

client: L B Lambeth
contract value: £4.07m
completed: 2000-2006

RIBA Housing shortlist 2001
Best housing and regeneration initiative award, from the Association of Public Service Excellence 2006
Constructing Sustainable Communities Award 2006

ATA’s pioneering work at Angell Town Estate, Lambeth from 2000-2006 established a methodology of working with residents to
transform the fabric, appearance and perception of the estate. ATA’s sustainable approach to both refurbishment  and newbuild targeted and attained new goals for LB Lambeth.

Refurbishment work at Holles and Warwick House reduced energy consumption and fuel bills by 50%, and improved levels of comfort.  Measures included extensive insulation works, new low emissivity double glazed timber windows and douglas fir clad breathing wall panels insulated with recycled cellulose.  Cold bridging of the existing concrete structure was reduced. Environmentally friendly paints and finishes were used reducing the carbon footprint of the buildings.

Sixty-seven bedsits were converted into one bedroom flats and staircases which were causing serious security problems were removed.  The new arrangement allows kitchens to overlook the walkway which originally had no ‘eyes’ on it.

‘Angell Town no longer feels like an estate – it’s become a place’, says Matt Prescot, environmental projects officer at Lambeth council, talking to the Guardian.

‘ATA delivered a very professional service for us as client and provided architectural services which addressed our very specific requirements on environmental sustainability, to which they brought their own substantial expertise. They also ensured in depth community consultation was undertaken on their phases of work.’

Photographs by David Spero