Centre 404, London

contract value: £625,000.00
completed summer 2012

Centre 404 is a well-established charity based in Camden Road, Islington. The centre works and supports young people with learning difficulties, as well as their families, in North London. ATA looked at the whole building and how best to improve both its accessibility and its connection with the south-facing garden.

A new wheelchair accessible entrance at basement level takes visitors into a new foyer with lift access to ground, upper ground and first floors. A new office adjoins the entrance. A single storey rear extension houses a garden room. Glass doors and a timber pergola give the south facing rooms a closer link to the garden.

The extension is in simple gault brickwork piers. A seedum roof protects the roof fabric and ensures that a habitat for birds and insects is retained. High performance joinery, well insulated roof, columns and floor, combined with insulation works to the existing building, ensure a significantly improved thermal performance.

A new side accessible entrance to the basement is visible and welcoming from the street. A canopy and redesigned ramp which is wider and more inviting, leads visitors to the new entrance.

 

A cup of tea in the new garden room

Centre 404 Phase 3

back elev

Planned new extensions will provide vital additional training and meeting room space on the ground and first floors. This will enable children and adults with a learning disability to have open access and freedom to explore in the basement activity spaces without restrictions or the need to be quiet if other meetings are taking place.

Improvements to the Victorian villa are an integral element of the proposals.